31 October, 2008

432





Alhamdulillah , mendung kelabu tu dah pun beralih arah.
Insyaallah , mood pun dah ok ....

Terima kasih pada semua yang telah memberi kata kata semangat
pada pB ....

Sayang u all semua .......





Tapi kan , dalam dok dok ok ni ada gak benda yang nak tak berapa ok.
Pun pasal kerja jugak ....

Alahai .........











Kalau rajin , bacalah keluhan hati nie.
Kalau tak rajin , pun kena baca gak sebab pB nak tau pendapat kengkawan ....









Bahagian pB ni ada 18 staff.
16 laki laki dan 2 perempuan.
pB dan Madam J (MJ) lar yang pompuan tu.

For ur info , MJ ni bukan melayu .....

Kalau nak kira jawatan , pB ni tinggi sikit pada MJ.
Tapi MJ ni OTAI ....
Lagi 3 ~ 4 tahun nak pencen.
( So , macam everything in her finger tips )

pB dan MJ ni kerja nya coordinator.
pB pegang semua kerja kerja melibatkan kerosakan.
MJ pula , handle semua kerja kerja untuk pemasangan.




Kalau ikut tekanan , bab kerosakan ni berat lar sikit.
Sebabnya , kita kena clear benda yang rosak tu dalam masa 4 jam.


Kalau time report tak banyak , ok , sebab kita ada team yang boleh
kita arah arahkan.


Tapi kalau time , report banyak dan kebetulan pulak team kurang ,
tu yang sakit kepala dan sakit hati tu ...

Untuk pemasangan pulak , satu pemasangan durationnya kena siap dalam
masa 7 hari bermula dari keluar order hingga testing.
So rasanya tak lah stress sangat.

Dan satu lagi , pemasangan ni macam glamour sikit kerjanya.
Banyak sistem yang kena tahu dan perlu diambil tahu.

Sedangkan untuk kerosakan , hanya satu sistem jer.
Tak glamour UUUUUU ....

Baru baru ni , kita berdua dapat arahan dari Madam Boss (MB).
Minta kita switch kerja.

pB buat Installation.
MJ ambil kerosakan.

pB tak kisah pun.
Memang nak sangat , sebab pB rasa pB langsung tak reti apa apa , apatah lagi
baru baru ni , satu sistem baru dilancarkan.



Depan MB , MJ setuju jer.
Tapi belakang MB , MJ memang tak setuju.
Direct to my face , dia kata dia tak suka buat kerosakan.
Sebab macam remeh jer kerja tu ......



Masa cuti Depavali tu , OK sebab MJ cuti lama.
Jadi , memang pB buat 100 persen (dengan bantuan Supervisor pB lar kan).
Dan pB pun dah belajar sedikit sebanyak.


Tapi bila dia mai kerja semalam , so pB kenalah (terpaksa rela) melepaskan
kerja kerja tu semua.

Bila MB tanya , macam berlakon lak angguk angguk , kata pB yang buat.
Padahal , semuanya MJ yang setelkan ....

Hu hu hu .......


Dah infd sikit sikit pasal ni pada supervisor dan MB ,
so tak tahu cam ner lah tindakan mereka berdua.

Kalau berkeras sangatkan , nanti jadik lain pulak citernya pB dengan MJ.


So ...
Wat to do ????????






Tak kan nak pillow fight or one two som ??????





PENGUMUMAN ....

MALAM ESOK , pB , BRO KAMATO DAN BRO ZINO AKAN BERADA DI RESTORAN VILLAGE VIEW BANGI.
ADA GATHERING UNTUK FUNSER..


TAPI SAPER SAPER YANG TAK DAK UNTA PUN BOLEH JOIN.

JOM PAKAT GIE MAKAN SEAFOODDDDDDDD .....

16 comments:

HappyIrfa said...

salam kakpb..
nak komen sikit jer.gambar baby ngan senduk tu comel sgt

pB said...

IRFA
A ah
Gambar tu comel sungguh....

MasNurin said...

Salam Kak PB,
Bersemuka lah ngan MJ dan MB. Luahkan apa yang tak puas hati. Macam tu lah kalu keje ngan lain bangsa. Well, i'm not a racist tapi kadang2 benda tu kena ambik kira.Kalau ngan Melayu kita senang berkira tapi kalu ngan 'toot' memang payah. Bak kata orang kalu jumpa ular dan 'toot', bunuh 'toot' dulu. Mas bercakap dari pengalaman sendiri.

Anonymous said...

Melayu biasanya.... Malualah....dahle malu kalah pula tuuu.

PB - Cuba cari jalan buat reverse saikologi...pakat dengan geng2 PB bagi dia terkantoiiii

Ummibatrisya said...

salam,

kiranya MJ tu super senior, tunggulah dia pencen baru PB boleh buat keje pemasangan tu :)

susah nak melentur rebung yang telah jadi buluh :)

~akuni~ said...

Kalau ada arahan bertulis senang sikit dan tentulah kenalah ikut...

Job rotation ni biasa lar... supaya staff boleh belajar...

Tu tujuan dia soh tukar tu supaya PB boleh belajar dari org yg nak pencen tu, kang dia dah pencen nak belajar ngan sapa lagi...

Otai yg mcm tu mmg hampeh...

Ungku Nor said...

tunggu je la latest feedback dari boss.
benda camni kita takleh tunjuk keras, nanti dia buat pangai lagi teruk.
ego tinggi tu beb, sebab dia tau dia otai.

sya said...

Rasanya pB kena cakap ngan Mj dan terus terang ngan bos kekadang ego bos ni lagik tinggi.. bila dia dgr staff dia tak ikut arahan dia walaupun tak menimbulkan masalah dia akan rasa egonya tercabar.
Apa2 pun kena bincang bebaik ngan MJ dan teruskan ikut arahan bos.

Zareda Norman said...

Nak jaga MJ ke nak jaga Boss? zar prefer jaga boss.. arahan jangan engkar. Ada mesyuarat bahagian tak? kalau ada masa tu bila bab hal hal lain jer.. terus ajukan masalah ni. Kalau tak de mesyuarat cuba bincang dengan supervisor.

nono said...

salam,
rumit gak nie kak PB...hmm...better suh MB kuarkan surat..so lagi mudah kije PB...bcoz klu pape yg silap berlaku bcoz of her..xkna PB yg kena tggung...die senang ler leh lps tgn...sdgkan kije tue atas nama PB..(skadar pendapat ler..hehehe)

zino said...

jumpa nanti malam ni..

Yunus Badawi said...

pB,
Kalau nak pergi jauh dlm kerjaya, bukan setakat kena pandai buat kerja tapi mesti pandai komunikasi. Jgn takut atau segan nak berbincang dgn rakan sekerja dan yg paling utama bos.
Ini pendapat 2 sen saya.

AZWA said...

PB,

Ini arahan boss, PB ikut jer la. Secara lembut katakan pada MJ, kalau dia tak puas hati dengan arrangement sekarang, go and talk to the boss herself. klu boss arahkan PB buat kerosakan semula, terpulanglah..asal long as arahan tu datang dari boss sendiri.

umeboshi said...

k.pb,
sabo je la. byk cengkadak gak MJ tu. anyway, kena cakap terus terang gak kat MJ tu, dgn cara baik. kalo dok pendam, dan terpaksa berlakon je kat dpn boss.. macam tak best lak keje.

zino said...

gambar gambar malam tu boleh le share.. hehe

Neeza Shahril said...

kalau cite tak puas hati.. banyok benda tok puas hati kak pb...

sobar deh.. Allah tahu hok terbaik utk kak pb...

otai kae... nok pencen kae...

nati, kak pb pulok la otai.. the only ladu pulok tu.. glamerrrr... hehehee

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...