05 November, 2008

435

Sebelum pB lupa , baik pB cerita ttg hari ahad pB ....
Cerita tentang malam minggu , kita citer kemudian.








Baru baru ni , masa dok surfing surfing kat dalam dunia tenet nie,
pB TERjumpalah satu iklan.
Iklan 3 in 1

(Facial + Basic Make Up + 4 Fesyen Bertudung).

Yuran yang dikenakan RM150.
Ayat bodek : Murah sebab biasanya untuk 3 kelas , mereka kenakan bayaran sebanyak enam ratus lebih .


Tanya lah pada si aBear.
Mesti dpt green lite dulu.
Sebab kelas hari ahad.

Bila aBear bagi lampu hijau,
terus bayar online dan wait for the day.

Malam b4 kelas , dpt sms.
Minta para peserta ni bawa
sehelai selendang , sehelai tudung bawal dan 5 kerongsang.
Dan juga apa apa alat make up yg ada kat rumah tu.
Dan juga sehelai Good Morning Towel.

Ahad tu , punyalah semangat nak g kelas.

Lepas buat breakfast untuk anak anak , terus pB ke Shah Alam.
Seksyen 9 , belakang Bank Rakyat ...

Ada lebih kurang sepuluh orang pelajar...
10 x 150 = RM1500

First 30 minit, pengasas butik tu bercerita ttg perniagaan yang dijalankan.
Dan bagaimana kita orang yang join the class hari ni , dpt earn money
kalau jadi ahli butik dia ...

Wahhhhh ......
Dah cuak dah dalam hati pB nie .....

Ini nak ngajar ke nak buat promosi .....

But still tunggu .....
Duduk lak depan depan ...
Betul betul bawah air cond ..
Punyalah sejuk sampaikan kena berstokin ...
Badan pun dah start rasa semacam dah nie ...

Facial class.
Really a basic lesson.
Macam mana nak cuci muka.
Macam mana nak urut muka.
What kind of cleansing yg nak kena beli ...

Dah selesai cuci dan urut muka ,
masuk bab belajar nak conteng muka ...

Masa ni , semua barang pinjam.
Yelah kan , pB bukan nya reti bab bab nak conteng ni.
Alat alat seperti maskara , eye shadow , eye liner , blusher bukannya pB pernah beli pun.
Setakat yang ada cuma bedak compact.
Itu pun brand Johnson n Johnson .
Ha ha ha

Conteng sana conteng sini,
tiba tiba rasa macam burung hantu pun ye jugak.
Memang jakun tul ...

Bila dah lawa ni , nak tambah lawa dengan
bertudung...

Kalau ikut jadual , ada 4 fesyen yang they all akan ajar.
Cara pertama , guna selendang panjang.
Tarik sana , pin sini ,
walahhhhh ....
Aiks , macam yang anak pB dok buat jer (pB rasa).

Masa cara ke dua dan ketiga ,
this one , demo sahaja.
Sebabnya , kena guna tudung yang dijual di butik tu.
Baru menjadi.
Cisss .........

Alahai ,
pendek kata , memang rasa tertipu tul ....
Tak berbaloi dengan rm150 yang pB korbankan tu .....





Teringat masa join one class kecantikan kelolaan Mary K*Y dulu.
At least dengan RM150 yang pB keluarkan , pB dapat banyak barang sample.
Beg , cermin muka , mangkuk , facial tisu , foundation , moisturiser.
Walaupun dah 3 tahun berlalu , tapi pB still masih lagi dok guna barang sample tu.
Memang berbaloi ....






lengkali , pB nak ikut kak wear pulakkkk...
Book satu nama nyer , Kak wear ....

21 comments:

luna said...

ntah. mmg x berbaloi..meluat lagi ada,kan?

kalo sy jd akak pun mmg sy dh cuak pastu sepanjang sesi tu mmg mood ilang terus lah

HappyIrfa said...

salam kakpb..
adui..nak gelak ayat
'Aiks , macam yang anak pB dok buat jer (pB rasa).'..
macam kena tipu.kalaulah rm150 tu buat gi makan anak beranak kan bagus.takpelah..bukan rezki akak.

Ungku Nor said...

akak pun rasa nak juin la kak wear tu tapi cam malu la pulak..ehehehe

*nyuruk blakang tudung PB*

AZWA said...

Macam2 cara orang skang nak cari makan kan...macam last month azwa gi menjengah butik yg dok poplar dgn busana muslimah dlm majalah tu...pakaiannya biasa2 ajer tapi harganya mak oiii...cekik darah sungguh...baik beli kat kedai biasa huhuhuh

JIE said...

Salam pb,

Baru je rasa teruja nak join aktiviti hujung minggu, rupanya tak best la pulak... tak elok la kalau iklan yang tak berapa ikhlas camtu, kan?

oren said...

huish..patut pelangkung jek tokei butik tu..

sib baik saya tak minat hok gini2..

ps: saya pun paaki bedak compact JnJ..yang kecik plak tu..macam mainan anak2 saja..

pB said...

OREN
Dalam dok berhati hati , terkena jugak ...




KAK JIE
Betul tu Kak Jie.
Patut buat lar iklan dengan tulus dan jujur

aFkaR'z said...

salam!

nak tumpang lalu sini....boleh?

Ummibatrisya said...

salam,

kalau ummi, tengok iklan pun ummi dah tahu menipu :)

Zareda Norman said...

Kalau kat Gomen, Pus8panita sellau buat kursus pakai tudung, cara makeup, make over, table manners.. kalau pi kat luar memang mahal.. tapi bila free malasler pulak nak pergi..

Neeza Shahril said...

cait.. teruk betul menipu cam tu...

tapi kae, kalu Ja kae kak pb.. Ja mungkin tok ggi kot..

sebaknyo.. Ja ni kedekuk sikit bab2 ggitu.. heheh...

Kak Elle said...

pb ni dah kira daylight robbery kan?..hmm ada udang di sebalik batu..tak kan selendang lain tak bolih guna mesti beli pulak...apa salah bagi satu gift tudung free afterall kan dah bayar $150/-

Yunus Badawi said...

Mmg org pompuan dan make up x dpt dipisahkan.

sya said...

Sian pB..itu menipu namanya tu.. nak suruh orang beli barang2 kat butik dia. Ada je cara org nak cari duit ek?

aNIe said...

Pb...kalau bab basic cleansing tu kita pun tau kan...takyah pi kursus...kalau ngan akak ...akak ajar siap buat mask lagik...heheh

Bab conteng muka tu akak pun tak tau...tapi rasanya kita takyahlah guna tu semua...sebab akak rasa kalau lah akak conteng muka ni...adoiiii....macam muka pelakon opera dah...

Kita sama je guna compact powder & lipstik aje...lebih nampak semulajadi...hehehhe

Macam2 cara nak menipu diorang ni...

Anonymous said...

sian pB... tapi tak pe niat nak belajar dah dpt pahala... rajin jugak pB gi kelas2 gituh...cm ni bab nok gi belajar payoh skit sbb takde geng... lagipun payoh nak curi masa..

cm pun sama bab make-up yg reti sapu bedak & lipstik tu jer... yg lain mmg tak buat, kalau eye-liner yg hantaran kahwin pun tak jejas lagi....

cm

[S]itie [B]Um [B]Um said...

slalunye kurusus2 ni mmg tipu sket. jgn caye sgt la.

Alex Lacey said...

aiseh....k.we terlambat bagitau ek? kalu tidok hari tu PB pun dok berfacial nga k.we jugok...hari tu dalae kelah k.we meme ajar facial sajo, tapi at the same time, dio ajar nok baco muko jugok, ado lemok ko, ado kolestrol ko...next time kalu ado k.we ajok deh...

Nik Ha said...

Tektik oghe nego lah kan. Tak baik dih kalu sbnrnyo nok promote brg kedai dio, so tambohla kunonnya nak ajar skill kecantikan bla..bla..sy mls sket bab nak conteng2 muko ni, kalu buleh nok hok instant & sng paka jah..he..he..

shafa said...

Tension nya dengar...apa laaaa...keje duk menipu org jer..next time kena lebih berhati2. Tapi kadang2 kena gak. Sekarang ramai yang menipu cara business.

KV said...

wah, lps ni anggun berdandan lah kak pb! Nanti ajar kv pulak tau!

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...