12 November, 2008

440

Sejak dua tiga hari ni , rasa sibuk semacam jer.
Nak update blog from office , pun macam tak sempat.
Banyak gak blog yang biasa pB tinggal jejak , pB tak dan nak tinggal komen.
Sorry genggggggg .....


Macam semalam ,
jam 4 petang dah keluar dari pejabat.
Minta permission dulu dari bos, siap tulis borang gituk.

Balik ke rumah , sebab nak ambik Tok Ma.
Tok Ma nak ke tempat mengurut tu lagi.
Macam syarat syarat nya , kalau nak cepat elok , kena tiga hari berturut turut.

Dah nak sampai , call rumah.
Tok Ma baru nak solat asar.
Terus tak jadi nak singgah.


Ke Pasaraya ...

Teringat yang bekalan MILO dah habis kat umah tu.

Kebetulan pulak , kedai cermin bersebelahan dengan pasaraya tu.
Terus beli sekeping cermin (betul ke nie ?).
Beli cermin sebab boss dah bising dok tanya kenapa kat pejabat tak ada cermin.
Apa simbolik cermin itu , pB pun tak pasti.

Selesai memborong, balik rumah.
Terus ke Shah Alam.

Hantar Tok Ma ke rumah Che' Ros.
Dan pB ke pejabat semula.
Dah alang alang ada kat area situ , baik hantar terus cermin tu.
Ok , boss kecik suka dengan cermin tu.

Jam 615 petang, ke rumah Che Ros tu semula.
By the time pB sampai, Tok Ma dah selesai mengurut.
pB pulak punya turn.
Urut bahu jer.

Balik ke Puchong , jalan alhamdulillah ok.
Maghrib , dah sampai area rumah.

Tok Ma dok cerita yang budak budak suka dengan mee yang pB goreng pagi semalam.
Sampaikan nasi tengahari yang ditanak , cuma dimakan oleh Kak Lang dan Tok Ma.
Yang lain semua makan mee goreng.

Tinggalkan Tok Ma kat depan rumah ,
dan terus ke kedai yang menjual brg brg basah nie.

Hmmm...
Beli mee kuning , mee hoon , fish cake dan sedikit sayur.

Sampai depan pagar rumah ,
Tengok lak UNTA ada kat luar.

Masukkan UNTA ke dalam kandang.
UNTA ditambat diluar rumah sebab ingatkan
lady cleaner yang selalu datang dua kali seminggu tu nak datang.
Tapi , hampeh , tak sampai sampai Lady Cleaner tu....



Masuk rumah , budak budak dok lepak depan tibi
sambil melipat kain masing masing.



So far , oklah.
pB dah tak perlu risau dah pasal kain baju budak budak ni.
They all dah pandai lipat dan simpan sendiri dalam almari masing masing.

"Kak Ngah , kain dah basuh"
" Belum , lupaaaaa"

Biasalah , kalau tak ditanya , atau dihint hint , memang akan lupa.

But , tak der luck la malam tadi.
Mesin basuh pulak buat hal.

Bab jemur kain pun dah tak jadi hal.
Ada sistem giliran yang dilaksanakan di rumah pB.

Malam ni , kakak jemur.
Malam esok , kak ngah jemur.
Malam seterusnya , kak lang pula yang jemur.
Baru adil , kan...

Kerja tak habis lagi tu.
Masakan makan malam belum disediakan lagi.
Paling senang , goreng nasi.

aBah budak budak tu tak ada , ke Penang.
So , menu tak perlu yang berat berat.

Selesai memasak , pB just ask budak budak tu yang menhidang ....

"Kakak , nak keropok ker ?"
"Tak apa lah , Mama "

Lega hati mama ,
kalau tak , lagi 30 minit lar Mama terperap kat dapur.

Mandi lum lagi tu ......

Hmmmmm ....


Memang kerja kita orang perempuan ni tak pernah nak habis ....

8 comments:

Ungku Nor said...

tuh laa..memang penat.

nak upah bibik, kena sound pulak, 'yang awak dok kat rumah tu buat ape je?'

adeihss..

Abang Long said...

Salam. Pb, abang long sedang menunggu jawapan emel. TERIMA KASIH.

sya said...

pB.. bagus ada anak pompuan kan leh sidai baju cuci baju sendiri, kat rumah kak sya baju sekolah Arif dah bukan tanggungjawab kak sya lagik.. semua anak2 pompuan yg buat

Alex Lacey said...

OK la tuh...ket gi mama dio meme buleh relaks la sikit...ajar demo tu ggosok baju sediri pulok kekeke...ko demo tu buak sediri doh?

beso dio doh kito ni...ado 2 atau 3 kkijo...so hok di opeh, so hok di rumoh....kalu k.we pulok, so lagi hok nnego tuh...hehehe

HappyIrfa said...

salam kakpb..
untung ada anak dara yg boleh diharap.

pB said...

KAK WAER
Bab gosok baju pun pB tok masuk campur doh lonni.
Cumo dok gosok baju Nurin jah sekali skalo....

pB ni , kalu buleh , pah kor masok pun nok suruh demo tu..

Buleh kor????

pB said...

IRFA
Harap harap pah ko besa buleh harap

Akmal said...

pb, mak yang berjaya ;)

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...