29 April, 2009

565

Pagi kelmarin , lepas minum pagi kat Seksyen 18 , kita orang ke Kompleks PKNS. Khamis ni , esok lah tu , ada boss kat sini , nak belanja kita orang makan makan. Antara menu yang dia request ialah satay ayam. Kebetulan pulak , Haji Samuri dah bukak cawangan kat Shah Alam nie.

Makanya , bertiga lar kami ke Kompleks tu. Ghuper ghuper pukul 10 pagi , banyak lagi kedai kedai tak bukak termasuklah restoran satay tu. Cashier baghu dok kiro pitih. Staff laki laki baghu dok susun mejo. Outlet laing pun , baghu dok tolok pintu besi. Tapi , gerai gerai yang kat tengah tengah kompleks tu , dah bukak.

Dapat lar jugak pB jamu mata. Baju baju kurung , jubah jubah macam macam pesen. Tepuk dada, bukak beg jer. Tengok dalae beg tu ado brapo banyok pitih. Brapo keping hok hija , brapo keping hok putih star .

Sementaro tunggu Restoran Satay tu bukak , pB singgah kat Bank Simpanan. Tiba tiba jer , dpt idea nak buat urusan kat situ.

Teringat yang pB dok simpan sijil simpanan. Dah bertahun simpan tapi tak pernah dapat pun kereta BMW. USAHkan BMW , hadiah yang kecik kecik pun tak pernah nak mimpi. Ni kira frust punya hal lah nie.

Tanya punya tanya , ghuper nya kalau nak jual balik , tak ada apa apa denda pun. Tapi nak kena bawak sijil tu. Kalau sijil tu hilang kena bayar lima ringgit untuk sekeping sijil.

Malas nak fikir kat mana pB simpan , terus pB bagitahu akak BSN tu , tak jumpa. Sib baik lah sijil tu sekeping jer. Kalau banyak , parah jugak nak membayarnyer.

Masa dok tunggu proses tu siap , tiba tiba terfikir .......

Disebabkan malas nak mencari , pB lebih rela membayar denda. Macam nilai lima ringgit tu kecik jer. Macam tak ada apa apa pun kalau rugi lima ringgit tu.

Tapi , kalau lah orang tu orang yang susah , pB rasa mereka tak akan buat apa yang pB buat nie.
Mesti mereka akan balik , selongkar almari , selongkar laci , cari sijil tu , kan.


Insaf lar kejab semalam tuuuuuu ........

25 comments:

tulipurple said...

betul tu sis...hehe,terima kasih kerna memberi peringatan utk sy jua.

Alex Lacey said...

niat sedekoh jah PB...mano tau kot buleh manfaat kat mano-mano hehe

MOKCIK AZWA said...

tup tup lepas dikeluarkan naik pulak no SSP Pb dapat hadiah BMW..huhuhu

KV said...

insaffff!!!

Achu Tra said...

salam singgoh...mmano satay samuri shah alae??..lamo doh ambo tok makae satay nih..sedak jugok kalu buleh pekeno beberapo cucok!!

pB said...

ACHU TRA

Salae wehhh ....

Kalu nok makae satay tu , demo buleh g kat Kompleks PKNS. Restoran tu dekat dengae BSN.



Lamo sungguh tok makae percik perut ayae....

pB said...

KV

Jangae dok insafff smeta doh larrrr

pB said...

MOKCIK AZWA

Kawang dok wak tubek semua.
Ado tinggal sikit lagiiiii.
He he he


mana tahu kan , yang beberapa sen tu akan mendapatkan reseki yang berjumlah puluhan ribu.


berangannnn!!!!!!!!!!!!

kad0k. said...

satay ahj samuri kat shah alam? kat mana kak?

dlt said...

ala kak pb. acu kira, minyak gi balik, cari sijil, pah tu gi smula bank, parking. mesti sapa lah Rm5 tuh. kira tu utk minyak ngan parking la. hehe... ayat nok sedap hati.

oren said...

RM5 sgt berharga bila time duit kering habis dlm akaun..5 hinggit tuh bleh beli lauk makan anak beranak tau..

Ummibatrisya said...

RM5 boleh bayar duit parking dua hari

tapi kadang-kadang malas, tu yang tak kisah keluar duit RM5 :)

McBudu said...

Tapi orang susah tak de sijil premium kot... :-)

kakLuna said...

awal bulan, kuar rm50 pun tak rasa apa *maksudnya masih mampu la* tp kalo ujung bulan rm5 pun berharga...nk buat topup..huhu

xiiinam said...

suami ckLah pernah dapat 'rice-cooker' di bwh sijil simp. premium ni....dah rosak pun benda tu..


ckLah tak pernah berurusan dgn bank simpanan nasional sejak tingkatan 6....alergik....he..he..

pB said...

ckLah

Lamo kawe tok napok demo ...
Gie mano weh ????

Rice cooker yang besau mana yang demer dapat tu????

pB said...

KAK LUNA

Betul tu , Luna.

Kalau awal bulan , anak anak nak beli cikkie diss pun tak per.
Bila hujung bulan NO NO NO

pB said...

McBudu

Betul gak kata demo , dih ...

pB gie tengok doh baby Tee. Comelll supo mok dio

pB said...

UMMI

Malas mengatasi segala galanya , kan.

Kat pejabat ni , parking FREE ....

pB said...

OREN

Kalau kak pB , lima ringgit tu dah dpt beli roti gardenia yang besar tu satu bata (rm 2.80) , pas tu Twiggies , dalam 2 bungkus...

Roti jer dah lima hinggit. Tak masuk Oreo lah , mentos lah , cadBury lah , eskrim lah ....

pB said...

DLT

Comel sungguh ayat 'nyedap' hati demo ....

umeboshi said...

ye lah k.pB,
kalo ume dan hubby pun, sure akan balik umah dulu, cari dan selongkar betul2 carik sijil tu...
err..woh, ada ek gerai satey haji samuri kat sec 18 nun???

pB said...

kadOk

Kedai tu dibuka di Kompleks PKNS Shah Alam. Senang jer nak cari ....

pB said...

UME

Sebenarnya kalau cari , benda tu ada. Rasanya kak pB boleh agak sijil tu ada kat mana pun. Tapi rasa malas tul nak mencari ....

Adik ayanggggg

Kompleks PKNS lahhhh , bukannya Seksyen 18....

catz_mafia said...

pB,
Sijil tu kalau ganti ngan sijil nikah ke, sijil berhenti sekolah boleh? heheh

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...