27 May, 2009

586

Salam


Masih lagi bersiaran dirumah.
Dah masuk 5 hari ni tak g kerja.
Seronok pulak berada di rumah.
Boleh lepak lepak.
Boleh tidur bila bila masa dan waktu.

Gusi masih lagi dok berdenyut. Tak tahu kenapa.
Rasa patutnya dah hilang dah sakit tu.

Pagi tadi , ke klinik kat uamh. Minta mC.
Dapat lar sehari untuk hari ini.

Mungkin esok akan ke klinik gigi tu semula untuk bertanya khabar.
DUit lagi tuuuuu ....

Bercakap tentang duit , pernah tak U ALL semua keluarkan sejumlah wang dari ATM. Tak kiralah ATM mana pun . Dalam hati , dok rasa duit tu mungkin akan bertahan selama 5 ~ 7 hari.

Tapi , tup tup , 3 hari kemudian bila tengok dalam wallet atau purse , tinggal sekeping jer lagi. Dan bila difikir-fikirkan semula , tak ada pun barang barang mahal yang U ALL beli seperti handbag baru , kasut baru atau pun barangan mas. Seingat ingat U ALL , U ALL hanya beli makanan - makanan untuk anak anak anda dan juga makanan basah seperti ikan , ayam dan sayur-sayuran.

Apa yang U ALL rasa masa tu ....???

pB dah acap kali kena macam nie . Punyalah budget duit tu akan bertahan selama 7 ~ 10hari. Tapi , tak sampai 5 hari , dah tak ada dah. Kena g lagi melawat ATM.

Perasaan... ?? Punyalah kecewa . Kecewa sangat sangat. Sebab rasanya macam tak tahu beli apa ... Rasa macam tak membazir tapi duit tu still tak leh nak jimat ....



:(

20 comments:

AyunasiA said...

errr maaf ye dengan komen saya ni. cuba check kerja hari2 tu, ada tak ponteng2 ke, ngulor ke, atau yang sewaktu dengan nyer lah. bukan akak sorang je begini...

Ummibatrisya said...

ummi pulak siap budget bagai

ummi sanggup pergi mesin ATM tu berulang kali sebab tak nak keluarkan duit banyak

takut abis :)

tapi abis juga

hujung bulan tunggu gaji baru :)

kakpah said...

memang duit macam air. Pegi kedai beli ikan, beli ayam, beli sayur, dah habis lima puluh ringgit. Besoknya nak kena beli lagi.
Barang mahal...

AZANI said...

pB:kalau taknak ulang alik ATM boleh,buat macam orang dulu, sekali keluar selambak, simpan dalam gobok,selit bawak lapik baju.tapi takut maling tak berbau.minta jauh.

HappyIrfa said...

eh..biasa tu.hehe

kakLuna said...

ohhh perkara biasa tu kak PB...sy tak nak pegi ATM sokmo sbb x suka sebab dia caj pulak. tp kalo sekali derap keluar....laju pulak duit tu jalan..


kene kuar kan duit tu, simpan dlm laci, bila nk kuar bawak 2-3 helai je. so bila dh sampai tmpt shopping tu nak x nak, x boleh gak beli bnda yg kita suka tu...sbb duit x cukuppppp

eiyda said...

Salam PB,
ohh..duit memang macam air jer keluar srg ni..laju..walau kita nak berjimat still tak leh sbb banyak brg2 makanan dah naik hrg..
PB eiyda nak minta izin add link dlm blog k sbb lupa ari tu nak ckp..thanks!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

selalu jer mcm tu..sama kes laa ni..hr pertama gaji selalu kuar duit lebih 1K..percayalah...seminggu dah abes..mencikkk :(

seri said...

PB... Saya tengah tunggu gajik nih... lambat tul rasanya nak habis bulan nih... :)

Kak Elle said...

sama lah kita2 ni pB sekejap aje duit tu menghilangkan?

lupekanje said...

sruper la kita pB..
acik bulan ni paling teruk kot..
baru dpt gaji...dah tinggal ciput..
anak2 smua serentak perlukan bantuan acik...huhu...tepaksa la..tkkan nak biarkan diorg kelaparan di tempat orang...
nak mintak kat nenek diorg...malu...tk nak la nyusahkan slagi blh bedikari makan kari..hehe..

tk per pB..yakin, rezeki tu dari Allah.

pB said...

ACIK

Kalau saudara mara kita perlukan bantuan , kita kena lah tolong. Bulan ni bulan mereka , mana tahu bulan depan bulan kita pula.

Insyaallah , selagi kita berusaha , rezeki itu tetap akan ada. Itu janji Allah ...

pB said...

KAK ELLE

Kalau hilang , nampak , tak lar sakit sangat hati nie

Ini hilang , tak tau gie mana ..


Hu hu hu

pB said...

SERI

pB bulan ni 22hb dah gaji. Tu yang rasa lagi tension tu ....

Dah lar minggu depan cuti sekolah dah mula. Nak bawak budak budak jalan jalan lagi tu...

Duit lagi tuuuu

pB said...

E.L.I.S.S

Kalau dulu dulu , bil elektrik cuma 30 ~ 40 ringgit jer , kan.
Sekarang , seratus tu biasa biasa aja ...

Sonok kan , kalau tak perlu risau tentang duit. Cucuk je ATM , ada aja lima enam ribu.

pB said...

EIYDA

Memang duit sekarang macam air jer keluarnya. Kalau pergi supermarket , belum tentu cukup sekeping duit lima puluh ringgit.
Beli roti aja dah dekat sepuluh rial ....

pB said...

LUNA

Kak pB tak suka keluarkan byk byk dari ATM sekaligus. Sebab kalau keluar banyak , kejab jer dah habissssss....

Susah sgt nak amalkan membeli benda yang kita perlu , bukan benda yang kita hendaj ...

jue mj said...

ni sumer tandanya duit kita semakin kecil nilainya... kuasa membeli kita semakin kurang, kalu tak silap ni sumer sebab kegawatan ekonomi.... walaupun kita tak dibuang keje mcm sesetgh org tu, tapi kesan kenaikan harga brg sumer org kena tanggung.... betul dak?

catz_mafia said...

pB,
Gitulah kak hidup ni..

Anonymous said...

cm malehhh nok fikir pasal duit... sbb dah acap kali jadi yg mcm pb royak tu... duit habis tapi barang2 yg rasa besar dan mahal tak nampak...

cm dok buat list beli barang baby pun rasa fenin-fenin sbb barang baby rupanya selepas 8 tahun mahal dan yg lebih fenin tu barang besar nak pakai sekali ini aje... adussss

cm

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...