11 June, 2009

597


Masuk minggu ke dua , anak anak Milo Susu kat umah tu dah start bising.

"Boring lar dok umah"
"Tak kan tak gie jalan - jalan"
"Tak balik kampung , ker ?"

Wah , wah .... demer ingat mok ayoh ni ado mesin buat pitih kor... Budak budak sekarang ni macam macam permintaannya. Kita dulu , kalau cuti sekolah , tak ada pun nak tanya tanya ayoh ma , pasal jalan jalan nie. Habis habis pun , ma ayah bawak gie makan kat restoran jer....


Kesian punya pasaiiii , last last aBah nyer pun ajak ler jalan. Jalan kat area KL jer lah. Luar dari Kay El , memang tak sempat nak rancang pun. Nak balik Klate , rasanya macam dah lupa jalan pulang ...kuang kuang kuang.


Kami ke KLCC. Dah bertahun pB tak sampai ke sana. Kawasan larangan tu. Larangan tu pB yg cipta sendiri . Kawasan hitam buat aBear tu. Dia mana suka tempat tempat yang jem jem giler tu.


Kat KLCC tu , kita orang masuk PetroSains. pB tak pernah masuk lagi tempat nie. Asyik dok dengar orang cerita jer lah. Nak masuk Petro Sains ni , ada masa , ada jadualnya. Bukan beli tiket, boleh terus masuk. Sementara menunggu masa untuk go in , kami jamu selera kat Food Courts tu.

"Mama , kuih seketul lapan posen tuuuuuu"
"Mahal nyerrr kat sini"
"Tu baru kuih , tak tengok makanan lain lagi tu".

pB syukur sangat sebab anak anak pB ni they all macam dah faham , dah reti nilai nilai duit ni. Depa tu tau bukan nya mak ayah depa tu dok chop duit. Kami share sharing makan hari tu. Kira nak jimat lah kan ....


Ramai sungguh pengunjung KLCC nie.
Nak beli tiket masuk PetroSains , panjanggggg barisannya.



Ini adegan sharing sharing makanan.
Tengok si aBah , serius jer....
Ada breakdown kat Trengganu ...
Sib baik , dia tak kena ke sana A.S.A.P



Tular , kuih yang lapan posen sebijik tu.
Nasi goreng tu campur air kurang seposen nak cukup 10 rial.
Mee hoon soto tu pulak enam rial lapan puluh sen.


Sebelum masuk , kena beli tiket dulu nyerrr....
3 dewasa dan 2 kanak kanak ...
Terbanglah 65 rial , pagi tu ....


Budak budak seronok lah bila berada dalam PetroSains nie.
Ala ala Pusat Sains yang kat Mont Kiara tu ada gak.
Banyak perkara yang boleh dipelajari tapi dengan syarat
perlulah meluangkan banyak masa kat sini.

Anak anak ni kdg kdg dia more excited bila tengok
gambar jer. Nak membaca keterangan yang panjang panjang,
mereka malas sikitttt .....





Tak banyak gambar , yang pB ambil guna hPhone pB.
Banyak lagi gambor dalam kamera aBear.
Tapi , pB malas nak upload

Lepas keluar PetroSains , tu jalan jalan jamu mata.
Nak shopping , memang tak mampu pun.
Yang mampu pB beli 2 biji lemon kat Isetan..
Ha ha ha ha .....

Dari jam 1030 pagi hingga jam 530 petang ,
Kami berenam berjalan jalan kat situ.


Menjamu selera di Taman KLCC .
Makan makan A&W ......
Parking yang kena bayar empat belas rialllllll...
Hu hu huuuuuuuuu

**********************************

The next day , iaitu pada 8 hb tu , aBear ajak pula ke Nilai 3.
pB ulang nyer "ABEAR YANG AJAK".
Bukan pB punya idea pun nie.



Bila laki dah ajak ke tempat shopping ni , jangan pulak ditolak.
Ikut jer kemahuannya .....


Banyak sungguh kedai kain , kedai hiasan rumah dan juga kedai permaidani.
Kalau dok situ satu hari pun , belum tentu habis semua kedai tu pB masuk.
Naik pening tengok kain kain baju yang digantung gantung.
Tak tahu nak pilih wehhhhhh.


Ikut kata Kak Lang , raya tahun ni nak tema biru.
Tapi , memandangkan aBear dah ada baju melayu kaler kuning air ,
so pB racun racun lar budak budak tu....

So tahun ni , raya kita orang
bertema
KUNING




Dapatlah sorang sepasang.
Beli pun jenis yang murah murah jer.
Sebab budak budak ni jarang benor nak berbaju kurung.


Dan untuk mengakhiri cuti sekolah kali ni,
dengar cerita , sabtu ni aBear nak ke Sungai Congkak ....

Jommmmmmmm

14 comments:

Mr PenyuBiru said...

bestnyer diorang jejalan. bila ntah dpt jejalan ke petrosains tu.

AZANI said...

kali pertama pergi KLCC lama dulu, masa tu makan burger , nachos,air,100+,naik demam.kolan kat depan taman tu anak anak dah lencun, sikit lagi tak terjun.

Ahlami said...

kak pB...tunjuk doh baju rayo? xbasi ko? hehehe..

zino said...

banyak juga aktiviti.. si hazwan tu duduk rumah je hehe

Jie said...

kakjie pun tak kemana.... entah..anak2 nak peksa tahun ni..cuti dibekukan..

umie@kakyong said...

Pb..
nak pi sungai congkak ke... singgah le umah umie sekali... dah dekat tu.

catz_mafia said...

Kak pB,
Bestnya jalan2.. nak itot...hehe

Kat KLCC tu memang cekik darah.. Sedap xbape..

oren said...

bestnya dpt jalan2 time cuti skolah..

kami tak kemana..paling2 pegi kenduri..tu pun nasib baik dpt jemputan..kalo tak, mmg memeraplah kat umah..

Rohaniah said...

kito dulu time cuti sedap dok dumoh....concentrate on hobi....naik beskal round kampung hehehehe...tapi budok lloni tok leh buak lagu tu, sbb kl ni mano ado ruang nok round2 beskal mace kito dulu huhuhu....

mother of two said...

demo kato syok petro sains ..tu kawe nok gi jugok kelik nie..pah tu dulu nilai 3 tu tempat kawe window shopping... syok tgk kain2 cantik2..

Zaki said...

Amboi PB, mentang2 dok KeyEll, dah lupa jalan balik klate. Pakai GMS la, setkan kg cabang tiga tok mek ngoh...mesti sampai.

pB said...

ZAKI

Ca'bae tigo tok mek ngoh tu bukae ko nok gie alah Tupak ...

Ghumoh kawe kat Ghe'tok Lembu tu jahhhhh , sebelum Pasir Mah

pB said...

M.O.2



Bilo tu demo nok kelik??
Buleh lar jupo mato ...

pB said...

KAK WEAR


Tular ...
Kalu dulu , habis kampung de'rak.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...