24 August, 2009

662




Adakah jahil seseorang itu apabila dia berkata



"Dia tak berapa suka apabila selepas solat isyak ada tazkirah dahulu.

Lepas tazkirah , baru solat terawih"


Jahil kah dia ????

14 comments:

ku tak sempurna said...

klu tak tahu nak jawab persoalan n3 ni, kira jahil gak ke??

errr... :)

Mak Su said...

errr, tak lah jahil kot, entahlah. maksu ni jahil bab2 soalan macam ni

DrSam said...

kat surau qariah saya pernah jadi isu. tapi tahun ni nampak macam ada persefahaman (tazkirah selepas tarawih diikuti tadarrus).

manlaksam said...

Hendaklah kamu mempermudahkan dan janganlah kamu menyusahkan.

kakLuna said...

tak lah sampai jahil cuma maybe berkira sket dlm mendapat pahala...tp mungkin beliau mempunyai alasan sendiri...letih, esok nak keje..contohnya la

xiiinam said...

...dia bukan jahil.

Cuma, mungkin hatinya tidak begitu terbuka untuk menerima tazkirah 'pada waktu itu', sebaliknya waktu yang lain lebih sesuai baginya. Tentu dia ada alasan...

Tazkirah antara Maghrib dan Isyak lebih sesuai rasanya di bulan puasa begini...

ɯıssɐɥıuɐq nƃʞǝɥɔ said...

kalau tak suke, maybe boleh carik surau/masjid lain yg selesa dgnnye...

yg takde tazkirah slps isyak...terus je tarawikh...
oke kut...

entah laa...

maiyah said...

salam.. tnya pada yg bijak pandai.. kalo sy lagi ler jahil

Achu Tra said...

biasonyo oghe hok tokse denga tazkirah tok jahil..sbb tahu belako doh...kebykan surau buat tazkirah antara isyak & terawih sbb nok suruh jemaah ddenga..kalu lps terawih gak..nyo pakat lari kelik..he2x..

KAMATO said...

Apa pun semua itu untuk mendapatkan keredaan Nya

Kak Nora said...

Tanyalah Ustaz! Tapi kalau nak buat tazkirah buatlah masa jemaah senang dan relax like antara waktu selepas Magrib menunggu Isya.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

masa zaman nabi dulu memang ada praktis tazkirah sebelum terawikh kan..terawikh tu pun maksud dier semayang yang relax2 kan..bukan terkejar2 nak cepat abes..

~0~ said...

xtau nak jawab...sebab sy jahil...tp kalo xsuka pegi la surau@masjid lain..tue je...xyah ngomel..

McBudu said...

Tazkiroh boleh diadakan bila-bila masa, bukan hanya di bulan puasa, sedangkan solat tarawikh hanya ada di bulan puasa. Fadhilat solat tarawikh melebihi fadhilat tazkiroh. Jadi mana lebih utama, tazkiroh atau solat tarawikh? Jadi yang utama diutamakan, yang kemudian dikemudiankan... Allahualam

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...