927

Bulan 4 lps , ke Kuching .
Jalan jalan , beli sepasang kain.
Bersulam dan sesuai dijahit menjadi kebaya.
Kaler perpel lagi tu.

Biasa hantar KB , tapi this time nak cuba jahit tempat lain.
Hantar kat tailor Seksyen 18.
Janji akhir bulan 5 nak ambil.
Sebab hajat tu nak pakai masa kenduri menyambut menantu di umah MIL tengah bulan 6.

Hujung bulan lima , tiga minggu tak kerja.
Masalah alahan teruk.

Minggu ke tiga bulan 6 , pergilah nak ambil.

Budak kedai tu kata , dia tak jumpa.
Tak tau tokey letak mana.
Kena tunggu tokey datang.



Hujung bulan 6 , sekali lagi ke sana.
Kali ni tokey ada.
Katanya , kain tu ada.
Tapi bukan kat kedai.
Hantar ke kilang kat Klang.


Janji dia pada pB , dia akan call.
Bila pakaian sudah dia ambil.

Pertengahan bulan 7 , pB ke sana lagi.
Alasannya masih sama.
Belum ada masa nak ke KLG.

Dua hari lepas , pB kesana lagi.
Kali ni , tokey tak ada.
Talifon tokey.

Dia minta maaf.
Sibuk tak sempat nak ke KLG lagi.
Lagipun dia kata , pB kan pregnant.
Tak mungkin dapat pakai kebaya tu untuk raya nanti.

Adoiiiiii...
Mmg ler pB tak leh pakai , tapi pB nak lah tengok.

Hajat dihati nak tolong melayu kita.
Tapi gini pulak jadiknya.

Geram sungguh ....

Comments

Mak Su said…
alamak, susahnya, nak kena contact secretary buat appointment ker?
Ibu n Abah said…
pB...
akak selalu terkena benda remeh cenggini kalau deal dgn melayu...
hajat kita nak tolong bangsa kita... kan...????
Arena said…
Kak,
Memang patut dibasuh sungguh2..
Zareda Norman said…
sebelum pi ambik.. call confirmkan dulu baju tu ada
Ha hah ha...ni memang sah kes belum siap lagi la ni. Tambah sekarang ni priority untuk siapkan baju raya. Ambik lepas bersalin aje lah (kalau ikut logik kepala tokeh tu)
Kak anie said…
Larrr...dia pulak yang putuskan kita boleh pakai ke idak...
AuntieYan said…
Salam pB,

Siannn pB. Gitule usahawan kita. Kita ni nak tolong, tapi depa pulak buat kita macam orang menageh hutang. Cik Din dulu gitu gak. Hantar baju kat tukang jahit OKU janji sebulan. Pergi ist time nak ambil, kedai tutup, kali kedua tutup. Di telefon dulu, dia kata ok, kita pergi dia kata on the way...tunggu tunggu, tak sampai jugak...last-lastsampai masuk bulan ke 4 baru dapat....laju je Cik Din cakap...'inilah kali pertama dan terakhir' serik saya!...
makdara TERDIVA said…
ermmm x suka org yg bagi alasan mcmni..nanti lama2 lesap macam tu jer la kainnya..heh!
edyan7 said…
alahai siannye kak pB,

apa agaknye status kain tu sebenarnye..
~ yus ~ said…
salam...

mak aii..dari bulan 4 sampai dah nak raya masih belum siap lagi ..memang bokleh hangin satu badan..

Terima kasih tinggal jejak di blog yus yer...:)
relevan said…
Salam pB..beli saja yang sudah siap..
Tie said…
Ish.... macam gitu ke niaga?
Tie pernah niat nak tolong bangsa kita, beli bateri jam dan suruh bubuh bateri lagi.

Tapi, malangnya, dia patahkan punat jam tangan kita, sedih betul. Nak baiki kena antor KL... sebab jam tu amat berharga (hadiah dari teman2 sekerja dulu). Sampai sekarang Jam tu Tie simpan... tak de masa nak gi KL semata-mata nak baiki jam tu semula.

Nyesal berurusan dengan pakcik tu, huhu....
DrSinga said…
ban dia seumur hidup...
:)
mesti dia belum pun gunting lagi tu...
mintak je!!!!
kensel...
lupekanje said…
jangan kain tu dia dah lelong udah...heheh..
*kipas kipas pB kasik lagi hot..heheh..

malangla dpt melayu ceni...lenkli gi kat kedai melayu yg ok.
AZANI said…
salam PB
biasanya gitulah
apa masalah depa...
mau tak mau ke kedai bangsa lain....
setakat lambat saya boleh tahan lagi tapi bila lain disuruh lain diuat...itu yang geram...je.
tasekM said…
hangen, kan..?

.
Uncle Lee said…
Hi PB, just dropped by wish you a pleasant buka puasa and a happy hari merdeka.
Best regards, Lee.
bakpo gitu kak pb? pelek nyo ? sumting wrong la dgn orang macam ni

Popular Posts