02 November, 2010

950

Salam



Hajat di hati , untuk baby yang no lima ni , kalau boleh nak lah fully breast feed.
Kalau boleh lah , kan.
Dalam empat - empat orang anak dara tu , yang pB ingat Kak Ngah dan Nurin yang paling lama breast feeding.
Sebab tulah , mereka ni manja 'kededek' jer dengan pB.


Kalau dulu dulu , pB just guna breast pump yang manual tu jer.Murah pun murah.
Tak sampai lima puluh rial pun pB beli.
Walau pun murah tapi tahan lama.
Brand pun pB dah lupa.
Beli kat farmasi jer.


Tapi untuk baby akhir nie , ingat nak beli yang jenis auto tu.
Kalau ikutkan hati , dok berkenan sangat dengan Medela Free Style.
Tapi harganya mahal sihhhh.
Tak cukup budget lar.


Dok riki riki dengan Angah dan Oren.
Oren kata yang Spectra 3 tu pun bagus jugak.
Cuma tidaklah freestyle.
Kena pegang botol pengumpul susu tu.
Kalau free style , botol tu melekat jer kat breast kita (pB rasalah).



Semalam , dok merayau rayau kat dalam http://www.mudah.com.my/.
Terjumpalah ada sorang mother ni nak jual dia punya Medela.
Tapi bukan jenis FreeStyle .
Tapi jenis SWING.



So , sekarang pB nak tanyalah pada ibu ibu yang memang berpengetahuan luas dlm bab bab breast feeding nie ....


Apa beza "Medela Swing Breast Pump" , "Medela Pump In Advance Breast Pump" dan juga Spectra3 Breast Pump .?????



Tolong yer ...





13 comments:

CT said...

Btl ke baby yg akhir???kih3

kakpah said...

hehe tak dapek nak nolong.

MOKCIK AZWA said...

mokcik pong tak dapek nak nolong bab nie. Dolu2 mokcik guna dua2..pam manual ngan guna bateri jenama avent punya. Tak kesah la mana satu, yang penting susu keluar, memncukupi untuk relieve breast ibu n cukup stok utk baby...hehehe

oren said...

yg medela swing ka, advance ka, hat tu tak tau..kalo spectra, bagi saya oklah..again, ok bagi saya, tapi org lain mgkn tak..

kak kena tanam semangat dari awal utk bf baby..sbb dari masa ke masa, semangat tu buleh down sbb byk faktor..so, kuatkan semangat, bulatkan tekad..

kak buleh pi kat momslittleone (google utk cari lokasi kedai dia)..sebab kat situ, kak buleh tnya owner dia all these pumps..dan kalo tak silap, bleh gak try guna pump tu..tnya org yg expert, baru nmpak jalan..

all the best kak..

Kunang-Kunang said...

Salam PB,

Akak dah lama pencen tentang ni. Apa lagi tentang brand pump. Langsung tak tahu.

Ada cucu pun, tak diperhatikan pulak 'pump' jenis apa yang mak dia orang beli.

Apa pun semoga PB dan baby dalam perut sihat yer.

Kak Nora said...

Den juo bagitu, tak dapek nak nolong inyo.

~ yus ~ said...

tak dapatlah nak tolong kak pb sbb saya BF direct je. Tapi cuba akak ke blog ni. Kak ina ni rasanya pernah/sedang guna Medela Freestyle ni.

PINATBATE said...

semuga dipermudahkan segalanya..

wahida said...

mudah2an tercapai hajat Pb utk fully breastfeed...anyway, saya dah follow, nnt follow me back k!!

MQ said...

a ah la kak PB rasanya momslittle one tu ada kedai kat area seri kembangan..dia tu lactation consultant yg boleh bagi nasihat utk ibu2 yg nak menyusu anak ni..rasanya boleh test jugak jenis2 pam tu..sebab kwn2 ada yg kata serasi dgn brand ni, tapi nipple crack/berdarah bila guna brand lain..saya dulu beli avent manual je, back up kalau bengkak susu masa minggu2 awal berpantang tu..lepas tu tak guna pon..

kalo kak PB nak menyusu full kena la rajin pam ikut jam dan simpan dlm kotak beku di ofis, bwk balik, simpan frozen bagai plak..mmg renyah la..anak pon kalo mmg nak susukan BF penuh, dlm pantang lagi dah kena ajar susu dari botol, tapi dpt mcm anak saya, dia tak nak langsung dari botol, dia sanggup nangis kelaparan nak jugak minum direct..

apa2 pon teruskan niat murni nak menyusu anak sampai cukup haul tu..wajib syurga bagi ibu yg cukup susukan anak selama 2 tahun..besar pengorbanan, besar jugak ganjaran :))

Mak Su said...

maksu dulu x pakai alat2 tu... natural way jer. tak pandai...

izah said...

http://lelayong.blogspot.com/

salam kenal2 kak..saya silent reader akak...ce akak try tgk kt link ni...kot2 blh bantu...:-)

nurazzah8 said...

Salam pB,

ini ada satu lagi site yg nak jual used punya..baru 2 bulan sahaja pakai...

http://gbm.redmummy.com/viewtopic.php?f=5&t=383#p724

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...