24 April, 2012

MAK YANG RAJIN MASAK

Besok ... ada program gerai jualan bagi mengumpul dana kelas anak pB yang no dua tu.
Entah mana , dia rela diri untuk bawak makanan untuk dijual.
Dan pB diminta untuk menyediakan makanan tersebut.


Kuang - kuang - kuang .....
Tak dok nok bicae-bicae dulu ..

Kalu pB ni tukae masok terror , atau rajin masok , tak porlah jugok.
Ini , nok buat desert pun tigo tahun sekali ...
Lagu mano nie ....

Pagi ni jenuh masuk blog masok-masok.
Cari resepi hok simple - simple .....

Kalau dpt smula duit modal tu , tak porlah jugok.
Ini tidok , katonyo semuo duit hok dapat dari jualae tu , akae di bagi ke kelah.

36 comments:

naniasda said...

Masok masok pB jange tok mmasok... buat easy orange cake tu lah...hehe

Irfa said...

hahaha..
ni namanya berniaga buluh kasap :)
buat beledo jelah ..senang

pizli said...

Hahahahaha.. Takpelah..

atty's said...

dah dapat ilham ke pb..senang jual kuih karipap je..

Nazayiena said...

Goreng je karipap ke atau kuih2 yg segera tu....
Salam kenal dr kak Nurul...

~adeQ~ said...

gorang nuget or rebus sosej pastu nak jual, letak mayo sket...hehehe...senang jek...sosej rebus tak berminyak. nak handle pun mudah...=)

Daddy Ziyyad said...

takpo lah..anggap derma ikhlas aja lah...ahahaha

pB said...

Kalau jual kek oren tu , brapo rial sor juring ??

pB said...

ha ha ha

tok kea' nok buat bledo sirap ....

pB said...

Jangan lar gelak

malu pB

pB said...

Karipap pun tak pernah buat nie ....

pB said...

Salam Kak Nurul



ingat nak buat puding coklat.
Ok tak ...??

pB said...

Idea tu bagus.Tapi rasanya dah ada member Kak Ngah yang akan jual makanan tu

pB said...

Nampoknyo gitulah ....

kakchik@ella said...

Pe kata beli bebola, goreng pastu cucuk-cucuk jer. tak yah susah2 cari resepi. budak2 suka lak tu. hehehe.

pB said...

Kak Chik , terima kasih atas cadangan tersebut.

Tapi pB rasa , insyaallah , pB akan buat puding coklat. Harap-harap menjadi...

Syahirah said...

alah...kan angoh terror masak...
masak je ape yg ade dlm
fikiran angoh....suruh anak yg volunteer
tolong...kua kua kua..good luck!!!

pB said...

Kak Ngoh ....

Kalu buat nasi dagang , Angoh pandai lar.
Ha ha ha .....

Pecoh rahsio Angoh ado blog.
Tok besh dok lar ....
Nok ngupak , tok buleh ....

Rai said...

setuju ngan irfa..buat beledo sudah laaa.. haha.. apa kes meniaga orang lain keluar modal orang lain dapat hasil.. siapa ngajar meniaga lagu tu..hehe..

Shidah @ MystoryPic said...

Kak Da

Wak jeput pise laaaa... cucuk kat lidi

pB said...

Rai,

memang buat puding jer.
Kita tunggu dan lihat macam mana hal kaitan modal tu selesai

pB said...

Kah kah kah ....

Insyaallah , nok buat Puding Kukus Laici

Yunus Badawi said...

Kalau nak minta derma dalam bentuk wang ringgit mungkin tak ramai yg bagi. Jadi mereka minta derma makanan. Jangan lupa ambil gambar masakan pB tu nanti dan tayang kat blog ni.

Arena said...

Kak pb,

Nak tanya soklan tak kena mengena camner nak buat threading comment cam kak pb ni? Senang nak jawab ko,en orang. Saya dah cuba buat ikut panduan blogger tu tak jadik. Harap kak pb boleh tolong. Jenuh la nak scroll2 atas bawah nak jawab komen.

Zareda Norman said...

Amal jariah.. Buat simple simple pun pasti dapat barakah nanti

naniasda said...

Seriyus ko nok buat??? Sor juring juallah RM2.00 mugo loni mahal blako makanae, gerenti laku kalu hok pB buat, mesti sedak tuh :)

aNIe said...

Assalamualaikum PB...sama aje dengan anak akak si bongsu tu.. takde bincang2 lagi terus suruh kita masak...yelah kalau sikit takpe... sekali suruh masak bebanyak...fenin bebudak ni

pB said...

As salam YB

bukan semua pelajar dalam kelas tersebut , sukarela membawa makanan untuk jualan ....

Segan lar nak tayang dlm blog nie , sebab tak berapa nak menjadi ...hu hu hu

Harap-harap semua yang dibawa , habis dijual atau pun disedekahkan (sebab dah pesan , jgn bwk balik apa-apa)

pB said...

Arena ,


akak dah tinggalkan komen kat blog Arena. Harap2 berjaya

pB said...

pB tak letak harga pun. Biar cikgu Kak Ngah yang tentukan ...

pB buat puding kukus

pB said...

W'salam Kak Ani.

Tak pernah-pernah dibuatnya begini.
pB buat puding jer , Kak Ani.
Tak berapa menjadi pulak tu , sepatutnya jelly jadi keras , tapi
cair jer ....

Frust lar jugak ...

pB said...

Ingat nok buat , tapi bahan kek tak dok ....
last last , pB buat puding jah Kak Nani ...

Tapi insyaallah , kek Oren tu pB nok try jugok buat maso cuti sekoloh nie

Temuk said...

As-salam pB
Akhirnya, puding cokelatkah atau puding laicikah yang pB sediakan? Mana-mana pun ok. Insya-Allah orang rasa sedap. Elok juga kalau gambarnya dimasukkan dalam entri akan datang.

Madam Casper said...

miahahahah sama la kita nak masak kene refer resepi..keh keh keh ..sbb tu den suko beli jer senang!!

NzA said...

pB beli kuih hok segero tu jah...goreng n suruh anok bwk sk....confirm laris...ngee.....

Irfa said...

wak lah bledo santan..kalu malu nok wak bledo sirap
hehe

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...