11 June, 2012

1155


STORY SATU.
Pagi semalam , hantar Tok Ma ke Plaza Pekeliling.
Memang keliling lah pB pusing pusing cari plaza tu.
Itu pun dengan bantuan Encik Garmin.
Kalau tak ada En.Garmin tu , memang sampai kesudah tak jumpa.
Hakikatnya , pB memang tak kenal jalan-jalan di Kuala Lumpur.


CERITA DUA.

Tengahari semalam , kami ke Muar.
Di Senawang , tukar driver. pB lak yang drive (rasanya ini baru kali kedua dpt green lite ganti driver).
Area Pedas - Linggi , tak boleh drive lebih dari 90 km/j.
Kat situ , selalu ada sepeeeddddd terapppp.
So, drive bawah 90km/j,
Penumpang lain , semua dah tangkap lentuk.
Lagi di radio pun , semacam jer mendayu-dayu.

Tiba-tiba


sedar-sedar dari lane paling kiri dah beralih ke lane tengah.
Subhanallah .......
Masyaallah .......
(masa mana boleh terlelap , pun tak sedar)

Terus mata terbuntang luas.
Jantung dup-dup , kuat berbunyi.
Nasib baik , tiada kereta laju dari belakang .......

Kalau tidak ........
entah lah ....
mungkin dah masuk paper pagi nie .....
(Nauzubillah ....)



CHERITA TIGA.

Pagi ni , Kakak Lang daftar masuk sekolah baru (SMIP).
Yuran bulanan sahaja dah RM220.
Terbang RM400 pagi nie.
Itu pun ada lagi yang 'terhutang'.
Buku teks dan buku kerja tak beli lagi.
Itu RM250 ....
Kenderaan pula , RM55 untuk sebulan.

Kalau sekolah lama , buku dapat pinjaman walaupun sekolah tu bukan sekolah awam.
Sekolah under Yayasan Islam Kelantan.
Yuran bulanan termasuk yuran asrama baru RM180.

Mahal sungguh harga pendidikan sekarang ini.

25 comments:

Daddy Ziyyad said...

- drive <90km/j kat highway, mmg mudah mengantuk..tu pasal kalau jalan clear/bukan area speed trap, saya speeding sikit, utk elakkan tertido.

- pendidikan mmg makin mahal, saya kena menabung dari sekarang :)

Rai said...

husband saya selalu kompelin..kalau jalan kosong bagi speed limit 90km/jam lagi orang mengantuk..lagi bahaya sbb tertidur masa memandu.. husband saya pun speeding sikit..sudahnya dapat surat cinta..hihii..

setuju dengan daddy zz..kena menabung dari sekarang..

m.u.l.a.n said...

memang bab2 belajar ni dah makin mahal.. sbb gaji tenaga pengajar pon makin naik..

eeyyy, kalo kat hiway bawak pelan mmg lah ngantuk sangat..

aNIe said...

PB... pengalaman di lebuhraya tu hampir sama je dgn akak... bila mata dah ngantuk...mulut tak habis2 berzikir...alhamdulillah dgn izin ALLAH segalanya selamat...

Kak Lang dah balik sekwolah sini ke...

Ummi said...

agaknya sebab tu lah jamri suka bawa keta laju kot, nak elak mengantuk, kalau jalan jauh, ummi memang tak drive, jadi penumpang aje so boleh tido kalau anak-anak tido

tapi kalau nampak dia letih sangat, ummi drive lah jugak

mahal skrg harga pendidikan, ada beli insurans sorang satu untuk anak-anak, macam tak cukup rasanya duit simpanan tu bila diaorang mencecah 18 tahun, agaknya kena bawa keluar duit tabung ayam yang ada juga kot masa tu nanti

Irfa said...

bab lelap masa drive tu mmg bahaya sungguh la

bab pendidikan tu MEMANG MAHAL HARGA PENDIDIKAN AGAMA
betul tak?

Eliss Mie said...

bahaya nya, sebab baik x jadi apa2..

pizli said...

Ye kalau harga pendidikan murah mesti saya dah sambung buat master phd hehehe..

KhaiRin : anies said...

mahal nyer yuran... telan air liur sy

makchaq said...

makchaq pun selalu sesat kat KL

Alhamdulillah tak jadi apa2 pada pB sekeluarga

Yuran sekolah swasta memang mahal sekarang, tapi klu bukan sekolah agama lagi mahal.. yuran tadika pun ada yg lebih dari tu dengarnya..

~~zana@pb~~ said...

Assalammualaikum pB, sori..akak sesat cari blog pB, mana satu yg aktif..hehe.
Ish..jgn dibuat perangai mcm tu, tdo sambil memandu...naya je nanti. Kalau mengantok, kunyah cewing gum, tdo kjp kat RnR. Hubby akak pernah jd mcm tu, bw keta mata pejam...ko ado? haha...gelak2 jugak tp akak bebel kat dia.

shafarina said...

Stendedla akak, sekolah biasa pun mahal, ini lagi sekolah asrama.

pB said...

takut nak speeding , takut dapat surat saman ....

memang patut menabung dan buat pelaburan.
kena belajar cara membiak duit.

pB said...

memang bahaya kalau memandu semasa mata layu nak tidur nie.
so far , tahun ni dah dua surat cinta ....


menabung lah mulai sekarang.
rm100 sebulan pun tak apa

pB said...

kalau dapat pengajian percuma kan , best

pB said...

pB jarang dapat peluang memandu kalau aBear ada.



syukur sangat sangat.
Tak bagitau pun kat aBear

pB said...

Bawak slow bahaya.
Bawak laju pun bahaya gak....


Takut masa umur mereka 18 thn , duit insuran tu pun tak cukup gak

pB said...

serba serbi mahal sekarang nie...


kalau hok kayo tu ..... lain lah cerito pulok

pB said...

hanyut dia tu ,,,, semacam jer tau rasanya

pB said...

at least awak dah ada degree , kan.


pB belajar sampai diploma jer

pB said...

memang mahal .....


nak minum air kosong pun dah kena bayar 30sen, inikan pula
ilmu

pB said...

KL dan pB tak serasi
hu hu hu ....
Dah bertahun tak sampai Jalan TAR


Tadika , ada yang rm500 sebulan pun ada Mak Chaq

LiYa HaNiF :: said...

bahaya tu terlelap time memandu ni..pas ni PB ajak le sapa2 borak untuk elakkan dr mengantuk.

Salam kenaii.. take care..!!!

Kakzakie said...

Khayal atau terlelap. Kadang perlu ada teman berbual masa memandu itulah sebabnya..

Setuju pendidikan sekarang memang mahal. Sebab itu kakak menabung dari sekarang utk anak-anak yg kian membesar. Bimbang juga sebab kakak bekerja swasta - kewangan kena kukuh kalau tak nak buat pinjaman...

Janna Wan Muhammad said...

bakpo tukar gi SMIP plok ?supo sayo dulu la jugok ni...mulo2 skoloh Ma'ahad, pahtu tukar gi SMIP plop...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...